Translate

marți, 30 iunie 2009

Victorie a optimismului! RAC voteaza pentru :-).

Mai exact, dupa sedinta de aseara, comitetul RAC (Romanian Advertising Council) considera ca spotul nostru Gusto - "headless" nu incalca normele de auto-reglementare publicitare.
Multumim frumos, este revigorant sa vedem ca exista inca minti vigilente, dar proaspete si deschise chiar in cazul autoritatilor :)!
Iata cum, usor, usor, Baicoiul (Denumire de Origine Controlata pentru cei mai buni pufuleti) devine centrul optimismului in Romania. Hasta la victoria siempre!

miercuri, 24 iunie 2009

Raspuns ca de la parinti la parinte

"Buna ziua, stimata Doamna,

Nu ne deranjati deloc. E char interesant pentru noi sa auzim diversele puncte de vedere ale oamenilor cu privire la campaniile noastre.

Trebuie sa va spun inca de la inceput ca pufuletii nu se adreseaza in special copiilor – prin natura sa, produsul are adresabilitate universala, putand fi consumat de toata lumea, de la cei mici pana la bunici. Mai mult, aceasta campanie are un alt public tinta (va putem pune la dispozitie si segmentarea media, nu sunt deloc avuti in vedere copiii, dimpotriva - un cu totul alt segment, cu varsta de peste 14 ani).

Si noi suntem parinti – avem copii aproape de-o seama cu copilul dumneavoastra. Iar in aceasta calitate trebuie sa va spunem, cu ingrijorare, ca nu credem ca procedati corect ca mamica – reclamele nu sunt pentru copii.
Stim ca va este simplu sa – si aici va citez – "pacaliti copiii de varsta foarte mica sa manance punandu-le reclame la televizor", dar va sfatuim sa gasiti alte modalitati, mai potrivite, de a ii face pe cei mici sa manance. Chiar daca acest lucru ingreuneaza rolul dumneavoastra de parinte, chiar daca dumneavoastra ca mamica veti petrece mai mult timp, eu cred ca micutii nostri merita acest efort.
Faptul ca ati descoperit “salvarea” sau usurarea unei datorii de parinte cu punerea copilului in fata televizorului atunci cand se difuzeaza calupul publicitar atrage exclusiv responsabilitatea dumneavoastra.

Reclamele nu se adreseaza direct copiilor – exista si prevederi in acest sens. Toate pauzele de publicitate sunt anuntate printr-un generic specific care reprezinta si punerea in garda a oamenilor cu privire la ce urmeaza sa vada. Adica mesaje interpretate, nu bucati din realitate.

Reclamele sunt ca niste filme, fabule sau pamflete... Mizeaza pe discernamantul celor care le urmaresc si nu sunt neaparat reprezentari ale vietii cotidiene (animalele care vorbesc in reclame nu pot fi intalnite in realitate, precum nici eroii care sar prin geam si nu patesc nimic...).

In plus, gasim de foarte multe ori in pauzele publicitare reclame pentru cauze sociale gandite fie sa te sperie ingrozitor, fie sa te dezguste, special pentru a atrage atentia si a incerca sa schimbe comportamente. Si nu reclamele au fost primele care au apelat la aceste metode: povestile populare vechi de sute de ani au dat dintotdeauna astfel de pilde pentru a educa oamenii (vezi "Capra cu trei iezi" in care primii doi iezi sunt mancati si peretii manjiti cu sange pentru ca au deschis usa unui strain).

Revenind la reclama noastra, noi nu indemnam decat la optimism. Nu aratam nimic ce ar putea fi copiat, iar umorul – chiar daca dumneavoastra nu il gustati – este foarte prezent: e drept, in stil absurd, atat de apreciat de publicul tanar care este tinta principala a campaniei (nu copiii!). Acest gen de umor a fost consacrat universal de Eugen Ionesco, unul dintre cei mai mari scriitori de teatru, care ne este cu mandrie co-national.

Daca precautia dumneavoastra este atat de mare, cum reactionati cand vedeti desene animate in care diferitele personaje isi dau in cap (in mod amuzant) cu obiecte contondente, se arunca in aer unul pe altul, isi dau foc sau se impusca? Acestea sunt unele dintre cele mai intalnire gag-uri cu care am crescut si eu, si dumneavoastra. Apropos - va aduceti aminte din Arabella de Blekota si Mlekota, capul despartit de corp? Cum de in cazul nostru a functionat discernamantul? Cum de nu am replicat acele comportamente in viata reala? Cum de au stiut parintii sa ne spuna ca asa ceva e doar la televizor?

In incheiere, sper sa va fi fost lamuritor mesajul nostru. Apreciem grija dumneavoastra, dar acum suntem optimisti ca si dumneavoastra vedeti ca de fapt nu-i nimic sa va ingrijoreze ☺."

Ne scriu... ascultatorii :)

Dupa cum ne asteptam, campania Gusto a trezit si dinozaurii snacksurilor care nu pot inghiti usor tupeul cu care o companie din Baicoi a iesit voioasa la joc.
Drept urmare, au recurs si ei la ce stiau mai bine (culmea, nu marketing) si au aplicat imediat planul anti-competitie. Pe puncte:
1. Mai intai, au scurs precum Yago putina otrava in urechile unor autoritati si onor Clientul nostru (mai curat si mai corect decat au vazut vreodata) spoof! s-a trezit cu un control. Cu fatza de caine :).
2. Spoof! - sesizare la RAC (Consiliul Roman Pentru Publicitate);
3. Spoof! - douazeci de sesizari la CNA - foarte tare, ne ia si cna-ul in discutie - de obicei e un prim semn ca ai facut ceva bine, impotriva obisnuintei bolnavicioase;
4. Spoof! - email de reclamatie catre adresele unor oameni din agentie... asta mi-ar placea sa stiu cum de nimereste atat de bine adresa o doamna "simplu cetatean".

Iata, mai jos, email-ul de reclamatie (in postul urmator am sa public si raspunsul nostru - majoritatea colegilor mei sunt la randul lor parinti - o sa vedeti, e important de stiut):


"Buna ziua,

Va deranjez referitor la reclama pentru pufuletii GUSTO.
Dupa parerea mea, acest produs se adreseaza in special copiilor.

Un alt aspect important este ca, copii sunt atrasi de reclame. Nu stiu daca
aveti copii, dar parintii isi pacalescu copiii de varsta foarte mica sa
manance punandu-le reclame la televizor. Sunt colorate, sunt mai zgomotoase
si se canta. Copiii sunt fascinati si mananca.

Aceasta reclama este odioasa. A trebuit sa-i explic copilului meu de 3 ani
"de ce si-a taiat domnul capul cu cutitul si de ce a cazut copilul de la
geam".

Daca era un film cu arme, crime si alte violente, nu l-as fi lasat sa se
uite, dar reclama m-a luat prin surprindere. Nici nu am avut timp sa
reactionez.

De trei zile copilul meu este macinat de aceeasi intrebare: "De ce si-a
taiat domnul capul cu cuitul?" Ne miram peste 10-15 ani ca intalnim
delicventi la orice colt de strada sau ca isi iau gatul pe strada. Eu ca
parinte incerc sai cresc cat mai bine, dar nu ne sabotati cu astfel de
reclame.

Inteleg ca firma care produce pufuletii GUSTO si-a dat acordul pentru
aceasta reclama, dar dvs. nu aveti un dram de discernamant?

Asa putem sa facem reclama si pentru cutite despicandu-l pe unul in direct
la televizor, nu?

Am rugamintea sa va reganditi acest mesaj publicitar. Nici ca adult nu ma
distreaza aceasta reclama, cu atat ma putin ca mama a doi copii.


Va multumesc.

Am facut o adresa catre CNA si intentionez sa contactez si si firma care
produce pufuletii.

Cristina CONSTANTINESCU

Economist - Departament Economic"

joi, 18 iunie 2009

Hraneste-ti optimismul :-)!

Va povesteam acum ceva vreme despre inceputul unei frumoase prietenii intre noi si brandul Gusto Pufuleti. Ei bine, a sosit si momentul marii campanii, dupa ce incepusem cu o bucatzica pilot in septembrie anul trecut (suspendata din cauza depasirii capacitatii de productie).

Pe scurt, pornisem de la un adevar despre produs, reteta insemnand malai, sare si aer... proaspat. Adica nimic care sa te ingrijoreze (cum se intampla cu reteta altor snacksuri de obicei). Drept urmare, directia creativa pe care am luato a fost: "optimism idestructibil".

Alaturat va prezint al doilea spot din serie - "dogface" (primul a fost "headless", il gasiti in postarile mai vechi). Totul a fost incununat de o mare campanie de platforma PR (thanks to The Practice - respect), pe care va invit sa o descoperiti pe indelete la www.ligaoptimistilor.ro

O sa ziceti ca avem ceva cu capu'... Pai nu el e vinovat de pesimism in general?

Pentru dezvoltarea completa a campaniei au colaborat 4 agentii, in urmatoarea configuratie (in ordinea numerelor de pe tricou):

Echipa Publicis România: Mihai Ion – Copywriter, Bogdan Nestor, Cătălin Rulea – Art Directori, Oana Radu – Account Director, Camelia Efrimov – A/V Producer, Răzvan Căpănescu – Creative Director. Campania TV s-a bucurat de aportul studioului Animotion Production şi al casei de producţie Trilogy Film. Regizorul spoturilor a fost Tobias Noelle (premiat in festivaluri de film scurt), iar D.O.P. a fost ales Oleg Mutu, cel care a lucrat la "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", premiat cu singurul Palme d'Or câştigat de România până acum.

Echipa Optimedia, agenţia de media - parte a grupului Publicis România, este formată din: Ioana Cornoiu - Media Planner şi Victor Popa - Senior Media Planner.

Echipa THE PRACTICE este formată din Oana Bulexa, Consumer Practice Director, Floriana Cristea, PR executive, Andrei Bălan, Strategic Planning Director şi Gabriela Lungu, Managing Partner. Pentru realizarea misterioaselor feţe zâmbitoare aparute in lanul de porumb de langa Baicoi şi a filmării lor, agenţia a lucrat cu casa de producţie Multimedia Est.

Echipa iLeo este formată din Anca Preduş, Brand Communication Manager, Cosmin Năstasa, Media Director, Bogdan Zavera, Art Director, Andreea Mitea, Copywriter, Dominic Timotin, Chief Programmer, Mugur Pătraşcu, Managing Partner.

In incheiere as vrea sa postez cateva date despre companie si declaratia domnului Apostolescu, pentru ca ni se pare cu adevarat un Client extraordinar.

“Această campanie ni se potriveşte ca o mănuşă, pentru că reprezintă exact felul nostru de a fi – mereu optimişti şi înzestraţi cu simţul umorului. Optimismul acesta ne-a adus pe noi, o companie românească din Băicoi, acolo unde suntem azi – la poziţia de lider de piaţă. Agenţiile noastre au surprins perfect filozofia companiei şi au transformat-o într-o caracteristică a brandului Gusto. Suntem foarte încrezători în rolul nostru de brand militant şi nu ne vom lăsa bătuţi până nu vom reuşi să punem un zâmbet pe faţa românilor, consumatorii noştri care ne cunosc şi ne apreciază de ani de zile”, a declarat Eliodor Apostolescu, CEO - companie Phoenix, producătorul Gusto.

Gusto este liderul pieţei de pufuleţi din România potrivit volumului de vânzări. Compania Phoenix, producătorul Gusto, şi-a început activitatea în urmă cu 17 ani, cu o mică linie de producţie amplasată în casa unuia dintre asociaţi. În prezent, fabrica modernă deţinută la Băicoi are o capacitate de producţie de peste 1 milion de pungi pe zi, una dintre cele mai mari la nivel european. Compania exportă pufuleţi în 8 ţări, iar cifra de afaceri înregistrată în anul 2008 se apropie de 15 milioane de euro. Aparatura inovativă şi reţeta unică de pufuleţi folosită de companie au stabilit standardul calităţii în domeniu şi au asigurat succesul produsului.