Translate

miercuri, 7 noiembrie 2007

Romanul nu este tzigan. Tziganul este tzigan.

Mi se pare o precizare importanta, pe care niste guvernanti plamaditi din cacat acum ceva vreme, dornici sa mai castige niste voturi, au dat-o cotita si au considerat - vai! - ca "tzigan" ar fi peiorativ!?!?!! Pai de ce, vericule???? Il invat eu sa fure si sa cerseasca de la trei anisori?... il pun eu sa nasca pe banda rulanta pentru ca merge copilu' si "pana la 5000 de euroi bucata"?... De ce e peiorativ?... Ca noi doar ii spunem pe nume. Dar cred ca cineva se simte cu caciula sub musca... Nici-o problema... a venit 2007 si un rrom face headline-urile in toata Europa... na, ca si "rrom" devine peiorativ.... hai sa gasim altceva, nu? Dar prevad ca si denumirea asta noua ar "peioriza-o" in scurt timp.

Rromi, hm... adica de la cuvantul tziganesc "rom = om"....?!?!! Fratilor, "TZIGAN" este denumirea etnicului din acest neam venit din India, cu apucaturi nomade si mare talent muzical (le voi pomeni special pe acestea, trasaturi de tip "magie alba", pentru ca aceste abilitati le au si prietenii mei tzigani de care sunt mandru... exista si asa).

Asa se numeste neamul asta... e important sa fie clar cine, ce... pentru ca ei sa poata fi mandri de Damian si noi de Enescu... si pe urma, impreuna, de amandoi. Dar asa cum purtam stigmatul unor romanasi nemernici, mi se pare firesc sa nu luam tot asupra noastra si bubele altora.

Etnia tziganeasca a trecut in drumul sau dinspre India catre Spania prin multe tari si a fost denumita la fel peste tot - rusii le spun "SIGANI", turcii le zic "CINGHENE", nemtii ii denumesc TIGOINER, francezii "GITANES" si spaniolii la fel (doar pronunta diferit)... pana si englezii tot de aici au luat-o: "GYPSY".

Pe scurt, hai sa terminam cu prostia asta "rromi" sau "rom". E o incercare damboviteana (abia asta e peiorativ) de political correctness.... dar care n-are nici o legatura.... si DEX-ul explica... si cuvantul este "tzigan".
Daca ei insisi nu au grija de ai lor si iese o "tziganie"... asta nu mai e "peiorativa" mea.

Niciun comentariu: